Filtre antirezonanta


Imbunatatirea calitatii energiei, economisirea de energie si stabilizarea sursei de putere.

 

Cresterea permanenta a consumatorilor neliniari din reteaua electrica de alimentare cu energie conduce la poluarea retelei cu armonici. Poluarea  retelei de alimentare cu energie electrica este similara cu poluarea mediului inconjurator: a apei sau a aerului. Intr-o situatie ideala, generatoarele unei centrale electrice produc un curent cu o forma pura sinusoidala la bornele de iesire. Aceasta forma a tensiune este considerata ca forma ideala a curentului alternativ si orice deviatie de la aceasta forma este descrisa ca distorsiune de retea. Din ce in ce mai multi consumatori determina un curent cu o forma nesinusoidala din retea.Transformata Fourier echivaleaza curentii distorsionati cu o suma de curenti sinusoidali, dar cu frecvente multiplu de 50 Hz. Acesti curenti sunt denumiti armonici.


   Armonicele polueaza reteaua si provoaca defectiuni ale echipamentelor conectate.. Poluarea cu armonici duce la suprasarcina, durata de viata scazuta si in unele cazuri poate duce la avarii   electrice si electronice ale consumatorilor. Suprasarcinile armonice sunt principala cauza a problemelor  de calitate a energiei cu costuri enorme de reparatie si investitii pentru inlocuirea echipamentelor avariate. Distorsiunile din retea si  calitatea slaba a energiei genereaza  probleme in procesul de productie si poate conduce chiar la oprirea productiei.


Filtre armonice pasive acordate


   Filtrele de armonici acordate pot fi o solutie in unele cazuri speciale cum ar fi: retele slab incarcate  cu sarcini care inroduc armonici mari, companiile furnizoare de energie sau procesele de   productie critice necesita valori THD-U joase (ceea ce inseamna ca este necesara o electricitate „curata", ex. centre de cercetare, industria de semiconductoare, lanturi de procese lungi, ...)

Filtrele circuitelor acordate sunt adaptate la curentii armonici care trebuiesc absorbiti, de obicei armonica a 5-a, a 7-a si a 11-a  si reprezinta o cale de impedanta joasa pentru acesti curenti cu frecventele respective. Acesti curenti sunt ulterior absorbiti si reteaua este curatata de armonicile cele mai periculoase.

Filtrele circuitelor acordate sunt solutii specifice clientului si proiectate dupa analize generale asupra retelelor.Optimizarea retelei cu sistemele PFC (filtre armonice) aduce urmatoarele avantaje:

  • evitarea problemelor de legate de producerea fenomenului de rezonanta;      
  • imbunatatirea calitatii generale a energiei (reducerea THD-U);
  • economisirea costurilor de intretinere;
  • reducerea facturilor de electricitate
  • reducerea facturilor de electricitate prin eliminare puterii reactive si prin reducerea pierderilor de kWh
  • intarzierea sau chiar evitarea de noi investitii prin imbunatatirea utilizarii sistemelor de distributie de energie si a echipamentelor;
  • stabilizarea proceselor de productie;
  • stabilizarea tensiunii de alimentare.