PQM in Banci


Problema : 

In banci, companii de asigurare si alte cladiri comerciale, in ultimii ani au crescut numarul de probleme legate de calitatea energiei cu referire la armonici, fliker, varfuri de tensiune si efecte similare. Perturbatiile de tensiune sunt adesea transportate in cladire de la reteaua de tensiune medie.

Motivul pentru problemele interne aparute  este numarul de PC-uri si de unitati furnizoare de distorsiuni ce sunt folosite. Datorita schemei cu 5conductoare, in conductorul de impamintare pot aparea  asa numitii curenti „rataciti" . Acest lucru apare ca urmare  a impamantarii incorecte. Curentii respectivi pot genera interferente cu reteaua de date.

Flikerul poate duce la disconfort, dureri de cap si oboseala angajatilor bancii. Aceste tulburari nu sunt bine venite pentru ca lucrul intr-o asemenea institutie este dificil si poate devenii chiar imposibil fara mijloace de comunicare sigure. Normele europene exista de cativa ani pentru evaluarea perturbatiilor din retea.

EN50160 reglementeaza calitatea energiei care trebuie sa fie furnizata de catre furnizorul de energie electrica. EN61000-2-4 reglementeaza procedura de masura a calitatea energiei dintr-o cladire.


Tema:

Calitatea energiei trebuie sa fie verificata intr-o mare banca in feederul principal de alimentare conform cu EN50160 si la consumatorii importanti conform EN61000-2-4. In plus, motivele pentru problemele frecvente din cablurile de date trebuiesc de asemenea identificate. Personalul desemnat trebuie sa aiba acces la date in orice moment. Intranet a fost ales ca mediu de comunicatie.


Solutia:

Un total de 39 de UMG 511 au fost instalate pe feederul principal de alimentare si pe circuitele importante pentru comunicatie, cum ar fi in camera serverelor etc. O caracteristica importanta este masurarea curentului in conductorul de nul si masurarea tensiunii intre neutru si impamintare.

Erorile de impamantare existente ar putea fi, deci, corectate. Evident toate datele cu referinta la calitatea puterii si toate datele curente sunt stocate in memoria de 256 MB a UMG 511. Software-ul GridVis poate fi folosit pentru citirea datelor in orice moment. O interfata Ethernet TCP/IP este disponibila pentru acest scop.

Motivul pentru pierderea frecventa a comunicatiei din reteaua de date a fost depistat ca fiind prezenta foarte mare a distorsiunilor armonice. Aparatele generatoare de armonice sunt identificate, urmind a se lua masuri de limitare a efectului acestora.. Instalatii cum ar fi controlere electronice sau unitati de servere, care au fost anterior distruse de perturbatiile din retea, pot fi protejate cu filtre de putere potrivite.

In plus, monitorizarea calitatii energiei este conform EN50160 iar UMG 511 este un aparat construit in clasa A. Beneficiile monitorizarii de regasesc suplimentar in posibilitatea de a trimite furnizorului rapoarte conform standardului in vigoare, acesta avind obligatia de a imbunatati calitatea energiei furnizate.