PQM in Industrie


Problema:

Necesitatea de a gestiona costurile energiei electrice consumate si implicatiile economice a unei calitati a energiei livrate in afara standardelor in vigoare devine din ce in ce mai presanta in societatile industriale.

Energia consumata trebuie repartizata pe centre de productie astfel incat sa se simplifice politica de preturi.

Datorita utilizarii pe scara larga a consumatorilor neliniari cum ar fi convertizoarele de frecventa, problemele legate de echipamentele electronice si controlere apar tot mai des. Sistemele de compensare a energiei reactive sunt deseori afectate de consecintele utilizarii unor asemenea sarcini iar solutiile de remediere implica expertize tehnice facute cu aparate specializate.

 

Tema:

Un producator de automobile a decis sa-si mute prductia intr-o noua hala  aflata in " zona verde ". Compania a vrut sa inregistreze centralizat consumurile de la robotii de sudura, aer comprimat si centrale  termice.

Pe cei 4 feederi principali de alimentare se doreste monitorizarea calitatii energiei cu UMG 508 si compensarea energiei reactive cu Prophi 6T6SR.

Sistemul de control al varfurilor de putere va fi instalat pentru a reduce factura de energie electrica  decupland pentru scurte perioade compresoarele sau unitatile de aer conditionat. Intranetul a fost ales ca  mediu de comunicare.

 

Solutia:

UMG 96 genereaza pulsuri proportionale cu energia activa. Ele vor fi culese de ProData. Alte pulsuri provenite de la compresoare si instalatii de uscare sunt de asemenea culese de ProData.

Patru analizoare UMG 508 vor fi montate pe cei patru feederi principali pentru a monitoriza calitatea energiei.

Patru Prophi 6T6SR vor asigura controlul bateriilor si vor fi vizualizati cu software GridVis prin RS 485. Bateriile de condensatoare au o caracteristica speciala: sunt " hibride"  in sensul ca sarcina de baza este compensata de trepte conventionale actionate de contactoare, iar sarcina dinamica (definita prin variatii foarte rapide, sub 1 secunda) cauzata de masinile de sudura este compensata de trepte actionate prin tiristoare. Intrucat pretul tiristoarelor este foarte mare fata de pretul contactoarelor, este de remarcat ca aceasta excelenta caracteristica a regulatorului Prophi de a actiona simultan atat tiristoare cit si contactoare face ca pretul total al bateriei sa se mentina la un nivel scazut.

Analizorul UMG 511 lucreza pentru controlul varfurilor de putere si este master in aval pentru modulele WAGO  si totodata gateway pentru comunicatia RS 485 la Ehernet / TCP / IP.