PQM in Supermarketuri


 

  Problema:

Fata de alte cladiri asemanatoare, consumurile si sarcinile din supermarketuri prezinta particularitati  specifice. Motivul este prezenta in supermarketuri a diferite tipuri de congelatoare, iluminat si sisteme de ventilatie, care au nivele de consum de energie functie de anotimp (vara iarna), de numarul de clienti zilnic sau conditiile de lucru ale angajatiilor.

In plus, consumatorii neliniari aduc probleme serioase legate de calitatea energiei.

Prin urmare, are sens sa se monitorizeze consumul individual al diverselor sarcini impreuna cu consumul general al magazinului, colectarea datelor si efectuarea unor analize de comparative cu alte magazine din lant.


Tema:

Un lant de magazine doreste sa monitorizeze consumurile energetice si calitatea energiei electrice in feederii principali si citiva din consumatorii individuali si apoi sa colecteze datele intr-un PC principal. Cu ajutorul datelor inregistrate, magazinele cu un consum de energie mare urmeaza sa fie identificate si sa se stabileasca cauzele consumului ridicat.

Utilizind UMG 507 E se doreste controlul asupra virfurilor de putere si monitorrizarea calitatii energiei, in special continutul de armonici, la consumatorii principali, cum ar fi instalatiile de congelare, iluminat, ventilatoare, compresoare, etc. In plus, consumul de gaz si apa vor fi monitorizate prin ProData. Comunicarea aleasa a fost o conexiune ISDN.


Solutia:

           In magazine:

          UMG 507 E a fost montat pe circuitul general permitind acces direct prin route-ul ISDN. Pe de o parte, dispozitivul monitorizeaza calitatea energiei electrice livrata de furnizor, pe de alta parte se realizeaza aplatizarea curbei de sarcina si controlul virfurilor de putere prin functia Emax prin decuplarea succesiva a 6 circuite secundare. Unitatea poate fi extinsa la 32 de circuite folosind un modul extern WAGO. Consumurile de sarcina care pericliteaza puterea maxima admisa pot fi evitate prin programul Emax ( de ex.: decuplarea iluminatului cind magazinul este inchis).

          Caderile de tensiune si alte evenimente pot fi trimise prin e-mail .UMG 507 E este master pentru aparatele UMG 96 S care monitorizeaza consumurile pe circuitele secundare. Consumul de gaz si de apa este masurat prin impulsuri si colectat de ProData.

          In sediu:

          Datele sunt inregistrate de un server de date principal. Memoria datelor inregistrata este prelucrata de softul professional GridVis. Datorita numarului de magazine, instrumentele sunt citite doar o data pe luna. Datele masurate pot fi usor procesate pentru o comparative intr-o perioada de timp dorita in foi MS Excel. Ele sunt integrate folosind macro-uri Excel care citesc datele produse da GridVis in baza de date.